Ανθρωποκεντρικός σχεδιασμός στη δημιουργία Διαδικτυακής
Εισαγωγή
Η παγκόσμια πανδημία έπληξε τους πάντες στη διδασκαλία και την κατάρτιση εντελώς απροσδόκητα και οδήγησε στην αρχική υιοθέτηση «στρατηγικών επιβίωσης» στην παροχή διαδικτυακής διδασκαλίας. Τώρα που βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την κατάσταση εδώ και αρκετό καιρό και η διαδικτυακή μάθηση γίνεται όλο και πιο επίκαιρο ζήτημα, είναι καιρός να απομακρυνθούμε από τη λειτουργία επιβίωσης. Η αποτελεσματική διαδικτυακή μάθηση είναι κάτι πολύ περισσότερο από τη μεταφόρτωση διαφανειών και διαλέξεων που προορίζονταν να παρουσιαστούν αυτοπροσώπως. Οι δάσκαλοι κάθε τύπου ήταν πάντα κάτι περισσότερο από παρόχους περιεχομένου, οι αίθουσες διδασκαλίας πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από δοχεία παράδοσης περιεχομένου. Η παροχή αποτελεσματικών διαδικτυακών μαθημάτων σημαίνει εστίαση στις ανάγκες των μαθητών σας. Αυτό το άρθρο παρέχει μια σύντομη επισκόπηση των βασικών αρχών που χρησιμοποιούν την ανθρωποκεντρική προσέγγιση για την ανάπτυξη της διαδικτυακής μάθησης και πώς οι εκπαιδευόμενοι και οι δάσκαλοι μπορούν να επωφεληθούν από αυτήν.
Τι εννοούμε όταν μιλάμε για Ανθρωποκεντρικό Σχεδιασμό;
Με λίγα λόγια, ο ανθρωποκεντρικός σχεδιασμός (HCD) είναι μια προσέγγιση για την επίλυση προβλημάτων, που χρησιμοποιείται συνήθως σε πλαίσια σχεδίασης και διαχείρισης που αναπτύσσει λύσεις σε προβλήματα εμπλέκοντας την ανθρώπινη προοπτική σε όλα τα στάδια της διαδικασίας επίλυσης προβλημάτων.
Τα έργα που επικεντρώνονται στον ανθρώπινο σχεδιασμό ακολουθούν αρχές και διαδικασίες που ξεκινούν με τους ανθρώπους και τις επιθυμίες, τις ιδέες, τις αμφιβολίες τους κ.λπ. και καταλήγουν σε νέες λύσεις που είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες μιας συγκεκριμένης ομάδας στόχου. Η διαδικασία κάθε οργανισμού μπορεί να φαίνεται λίγο διαφορετική, αλλά είναι παρόμοια συνολικά.
Ο Ντόναλντ Νόρμαν, πρώην Πρόεδρος της UNext Learning Systems, ορίζει τον ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό στο βιβλίο του,
Ο αόρατος υπολογιστής:
«Είναι μια διαδικασία ανάπτυξης προϊόντος που ξεκινά με τους χρήστες και τις ανάγκες τους και όχι με τους τεχνολογία. Ο στόχος είναι μια τεχνολογία που εξυπηρετεί τον χρήστη, όπου η τεχνολογία ταιριάζει στην εργασία καιη πολυπλοκότητα είναι αυτή της εργασίας, όχι του εργαλείου». (σελ.185).).[1]
Πώς επηρεάζει ο ανθρωποκεντρικός σχεδιασμός τη δημιουργία διαδικτυακών προσφορών μάθησης;
Στην ερευνητική μελέτη του έργου Erasmus+ digiVET εκπαιδευτές και δάσκαλοι στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση ερωτήθηκαν για τις ανάγκες τους να αισθάνονται πιο ικανοί στην παροχή διαδικτυακής διδασκαλίας. Οι περισσότεροι εξέφρασαν την επιθυμία για περισσότερες γνώσεις σχετικά με τα ψηφιακά εργαλεία και μεθόδους που μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην ηλεκτρονική εκπαίδευση. Αυτή η επιθυμία είναι φυσικά δικαιολογημένη, γιατί η διαδικτυακή διδασκαλία είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό υποκατάστατο της κατάστασης στην τάξη. Η στοχευμένη χρήση δημιουργικών και
καινοτόμων διαδικτυακών εργαλείων έχει υποστηρικτικό αποτέλεσμα στα κίνητρα, την αλληλεπίδραση και το επίπεδο δέσμευσης μεταξύ των μαθητών. Αλλά δεν αρκεί μόνο να γνωρίζουμε τα εργαλεία και να τα βρούμε. Είναι βασικής σημασίας να έχετε τη γνώση σχετικά με τις μαθησιακές προτιμήσεις του κοινού σας, τα συναισθήματά του για τη διαδικτυακή μάθηση, τις ανησυχίες τους και τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουν στο μαθησιακό τους περιβάλλον.
- Επιτυχία στη διαδικτυακή μάθηση σημαίνει γνώση και κατανόηση των αναγκών των μαθητών
Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την πρόσβαση των μαθητών στο Διαδίκτυο, την τεχνολογία, τον χρόνο και τον χώρο για να παρακολουθήσουν το μάθημα και τη μελέτη, την ικανότητα εργασίας εκτός του καθορισμένου χρόνου τάξης και τη σωματική και ψυχική ασφάλεια και ευεξία.
Ενώ ασχολούνται με τους υπολογιστές, οι χρήστες, ειδικά οι νεότεροι, κάνουν ταχυδακτυλουργικά περισσότερες από μία εργασίες ταυτόχρονα για να επιτύχουν τους στόχους τους, για παράδειγμα κάνοντας εργασίες, ακούγοντας Mp3 και συνομιλώντας με φίλους (Dede, 2005). Η τεχνολογία παρέχει στους χρήστες ευέλικτους τρόπους μάθησης διαχειριζόμενοι τις εργασίες τους και απελευθερώνοντάς τους από άποψη χρόνου και χώρου. Αυτή η ευέλικτη μάθηση πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη δημιουργία διαδικτυακών προσφορών μάθησης. Η εξατομίκευση των εκπαιδευτικών προϊόντων και υπηρεσιών προσαρμοσμένων στις ατομικές ανάγκες επιμένει στην ίση ευθύνη μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Η ενσωμάτωση των αναγκών των μαθητών στο σχεδιασμό μαθημάτων μπορεί να βελτιώσει τη δέσμευσή τους και τα συνολικά μαθησιακά αποτελέσματα. Οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να αποτελέσουν πηγή για να βοηθήσουν στη λήψη συλλογικών αποφάσεων σχετικά με τον τρόπο διευκόλυνσης της διαδικτυακής μάθησης. Μια συμμετοχική προσέγγιση, όπως η συμμετοχή των μαθητών ως συνδημιουργών, η παράδοση μαθημάτων μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη αυτού του στόχου.
- Η αίσθηση της κοινότητας και της εμπιστοσύνης είναι το κλειδί για την αποτελεσματική διαδικτυακή μάθηση
Παιδαγωγικά, οι αλληλεπιδράσεις πρέπει να σχεδιάζονται σκόπιμα για να υποστηρίζουν την οικοδόμηση της κοινότητας. Μια περαιτέρω έννοια των προσόντων της ηλεκτρονικής διδασκαλίας πρέπει επίσης να περιλαμβάνει την εξέταση μιας συγκεκριμένης μαθησιακής έννοιας, την προσέγγιση διδασκαλίας και μάθησης, πράγμα που σημαίνει ότι οι δάσκαλοι και οι εκπαιδευτές πρέπει να διαθέτουν τα προσόντα στη διαχείριση ομάδων μάθησης και στη διευκόλυνση της μάθησης. Ιδιαίτερα η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση στον διαδικτυακό χώρο διαφέρει από τη διαπροσωπική συνάντηση στη διδασκαλία πρόσωπο με πρόσωπο. Αυτό σημαίνει: παρατηρήστε τους μαθητές σας και τα στυλ επικοινωνίας τους. Οι εκπαιδευτές σε όλα τα μαθήματα πρέπει να αφιερώσουν χρόνο για να κάνουν check-in με τους μαθητές με τρόπο που συνήθως δεν κάνουν για προσωπική διδασκαλία.
- Υποθέτοντας κοινωνικά πρότυπα στο διαδίκτυο
Σε σχέση με την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση, πρόκειται επίσης για συμφωνία σχετικά με ορισμένους κανόνες, κατευθυντήριες γραμμές κ.λπ. για διαδικτυακή αλληλεπίδραση. Τι να κάνετε εάν ένας μαθητής έχει ξαφνικά προβλήματα με τη σύνδεση στο Διαδίκτυο και τον διώξουν; «Παρακολουθώ το μάθημα» σημαίνει ότι έχω ενεργοποιημένο το βίντεο; Αυτό που μπορεί να μας φαίνεται ασήμαντο είναι ακόμη πιο σημαντικό σε ένα διαδικτυακό πλαίσιο παρά σε ένα περιβάλλον πρόσωπο με πρόσωπο. Η συμφωνία στα βασικά της συνεργασίας στην αρχή του μαθήματος είναι υποστηρικτική για τους δασκάλους και τους μαθητές.
- Αξιοποιήστε στο έπακρο τις κοινές (διαδικτυακές) στιγμές
Οι δάσκαλοι πρέπει να αναλογιστούν την ευκαιρία και τον σκοπό των διαδικτυακών συναντήσεων ή μαθημάτων τους. Οι σύγχρονες στιγμές θα πρέπει να είναι το μέρος όπου οι εκπαιδευόμενοι εργάζονται πάνω σε αυτό που τους είναι δύσκολο. Είναι ένας χώρος για να συνεργαστούν, να χτίσουν ο ένας τις ιδέες του άλλου ή να δημιουργήσουν κάτι συλλογικά που δεν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μόνοι τους. Τα στοιχεία για αυτομάθηση ή παρουσιάσεις θα πρέπει να μετακινηθούν σε ασύγχρονες φάσεις.
Συμπεράσματα
Ο σχεδιασμός και η δημιουργία ποιοτικής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι μια πρόκληση που αντιμετωπίζουν πολλοί οργανισμοί. Λίγα καθήκοντα είναι τόσο περίπλοκα όσο η εκπαίδευση και η εύρεση του «καλύτερου τρόπου» σχεδιασμού της διαδικτυακής εκπαίδευσης και κατάρτισης είναι πιθανό να είναι άπιαστος στόχος για αρκετό καιρό. Η ανθρωποκεντρική ανάπτυξη, ωστόσο, χρησιμοποιεί τη συμβολή των μαθητών στο κοινό-στόχο κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης. Με την έγκαιρη συμμετοχή των μαθητών, μπορεί να εξαλειφθεί η περιττή πολυπλοκότητα και να μεγιστοποιηθούν τα μαθησιακά αποτελέσματα.
Πηγές και σύνδεσμοι:
- Branon, R., Beatty, B., Wilson J.: Developing Online Courses: A Human-Centered Approach
- Lambropoulos, N.: User-Centred Design of Online Learning Communities, Centre for Interactive Systems Engineering , London South Bank University
- Murphy, L.: Human-Centered Design for Wicked & Urgent Problems: Online Learning in Higher Education
- https://medium.com/@lmurphy318/human-centered-design-for-wicked-urgent-problems-online-learning-in-higher-education-d80cc7d72e99
- ideo u learning blog: Online Learning: Designing for Engagement and Collaboration
- https://www.ideou.com/blogs/inspiration/online-learning-designing-for-engagement-and-collaboration